Kinesio taping voor de logopedische praktijk

Doorsturen naar een collega Nu inschrijven
Datum zaterdag 9 januari 2021
Tijd 9.30-15.00 uur
Locatie Best Western Plus Hotel Groningen Plaza
Doelgroep Logopedist
Onderwerpen
Organisatie Elann i.s.m. De Graaf & Stallinga
Accreditatie 15
Prijs (€) 375.00
Inlichtingen Stuur een e-mail naar Gerard Tros
Tweedaagse cursus verplaatst naar 9 januari en 13 februari 2021 (onder voorbehoud)
Kinesiotaping, is ontwikkeld als een behandelmethodiek om gewrichts- en spierweefsels te corrigeren, steun te geven aan spieren en gewrichten, pijn te dempen en oedeem te verwijderen. In de logopedische therapie kan - sinds kort - Kinesio taping als extra middel ingezet worden bij de behandeling van keelklachten, stemklachten, pijnklachten, problemen met slikken en bij gespannen spieren (rondom larynx, schouders, buik en rug).

Kinesiotaping is een methode die in de jaren 70 in Japan is ontwikkeld door Dr. Kenso Kase om problemen met betrekking tot de bewegingsfysiologie te verminderen of te verhelpen. In de fysiotherapie wordt Kinesiotaping in veel praktijken ingezet bij de behandeling van verschillende lichamelijke klachten. Er wordt gebruikt gemaakt van Kinesiotape (een 140% elastische tape), waarmee door de manier van aanbrengen de onderhuidse druk wordt verminderd in het te behandelen gebied. Hierdoor kunnen de bloedcirculatie en de afvoer van afvalstoffen via het lymfesysteem (lokaal) herstellen. Dit heeft als gevolg dat de druk op de pijnreceptoren afneemt en de pijn vermindert of verdwijnt. De tape werkt ook om vermindering van spierspanning te bereiken bijvoorbeeld in nek- of halsspieren.

n.b. voor de logopedische praktijk wordt meestal huidkleurige tape gebruikt.

Kinesiotaping is ontwikkeld als een behandelmethodiek om gewricht- en spierweefsel te corrigeren, steun te geven aan spieren en gewrichten, pijn te dempen en oedeem te verwijderen. In de fysiotherapeutische praktijk heeft de tapetechniek als ondersteunende maatregel een vaste plek binnen de behandelprotocollen verworven. Ook in de logopedische therapie blijkt Kinesio taping een waardevolle aanvulling. In de afgelopen jaren is, zowel bij volwassenen als bij kinderen, veel ervaring op gedaan bij de behandeling van stem- en keelklachten, slikstoornissen (ook neurologisch ), OMFT, kaak-en sinusproblemen, houdingscorrecties en pareses. 
De basis cursus voor de Logopedie omvat 2 lesdagen van elk 5 uur met een tussenliggende periode van 6 weken. In deze dagen wordt de theoretische basiskennis aangeboden en de praktische vaardigheden intensief geoefend zodat een tape goed gezet kan worden binnen de logopedische therapie. De periode tussen de 2 cursusdagen biedt ruimte voor praktijkopdrachten en terugkoppeling van ervaringen. Specialisatie en expertise van de deelnemers wordt meegenomen in de praktische invulling van de dagen. 


Nu inschrijven